Een monoliet afgewerkte betonvloer is een vloer waarvan het oppervlak, direct aansluitend aan het storten, in één arbeidsgang glad wordt afgewerkt door mechanisch afspanen (vlinderen).

Bij monolietvloeren wordt in één arbeidsgang na het storten en verdichten het oppervlak met stalen spanen mechanisch geschuurd en afgepleisterd. Er wordt dus geen afwerklaag of dekvloer toegepast. De betonvloer en het vloeroppervlak vormen zo één monoliet geheel. Deze wijze van afwerken heet daarom monoliet afwerken. De vloeren noemt men in het jargon monoliet afgewerkte vloeren of ‘monolietvloeren’.

Met deze manier van afwerken kan een dicht en duurzaam glad oppervlak worden verkregen. Soms wordt om de toplaag nog slijtvaster te maken het oppervlak tijdens het spanen ingestrooid met (slijtvast) toeslagmateriaal, aangevuld met een beetje cement.

Monolietvloer wordt na het storten geschuurd. Foto: Betonlexicon

Het monoliet afwerken kan beginnen op het moment dat de betonspecie voldoende is opgesteven. De specie moet de afwerkmachine kunnen dragen én nog voldoende bewerkbaar zijn om het oppervlak te kunnen spanen.

De keuze van het tijdstip om met het afwerken te beginnen, is van groot belang. Natuurlijk om de afwerkploeg niet onnodig te laten wachten, maar óók om een gelijkmatige kwaliteit over het gehele vloeroppervlak te krijgen.

 

Normen/aanbevelingen/literatuur
Bron: Betonlexicon
NEN 2743, Oppervlak van monolitisch afgewerkte betonvloeren. Uitvoering en kwaliteitsbeoordeling
Betoniek 11/27, Dag- of nachtvlinders
Betoniek 9/22, Beton voor vloeren
Dossierpagina Monolietvloeren – Betoniek
Dossierpagina Monolietvloeren – Cement

Neem contact op

5 + 6 =

De Linde 22, 8939 BT, Leeuwarden

06 1550 0051

info@kwaliteitsdienstbeton.nl